Jaarlijkse picknick op De Oceaan

Jaarlijks houden we een picknick op De Oceaan. Rond de geboortedag van Robert Jasper Grootveld (19 juli) denken we dan ook even aan hem. U, als (toekomstig) vriend van de Stichting Blijven Drijven, kunt zo jaarlijks het groeiproces van het stadse paradijs met ons volgen. Volg de activiteiten verder op deze blog

zondag 6 september 2009

Globaal Programma Vaardagen

Beste mensen

Bij deze wil ik jullie hartelijk uitnodigen om langs te komen op de Haarlemse Vaardagen. Het Vrijheidsbeeld van Amsterdam, gemaakt door Robert Jasper Grootveld & Arno Baan, doet Haarlem aan!

Van 11 tot en met 13 september liggen we tussen de majestueuze schepen met ons onzinkbare schip, vlakbij de feesttent. Wat gebeurt er allemaal?

Nostalgie en sentiment
Grootvelds opvolger Arno Baan heeft voor de Vaardagen een programma bedacht. Onze gasten kunnen met een plattegrond een rondgang maken op het speciaal voor de Haarlemse Vaardagen aangelegde natuurpad en kennismaken met aloude spaarmethoden zoals de waterton en de hooikist… van piepschuim!
Maar ook nieuwe energieopwekkers hebben een plek op de Oceaan. We bakken popcorn met zonlicht, we zuiveren het water van her Spaarne, zodat je het kunt drinken en we wekken energie op met een futuristisch ogende windmolen!

Voor kinderen van 0 tot 100
Je kunt jezelf, staand op een trekpontje naar de overkant trekken langs een brug van EPS. Ideaal voor avonturiers en sportievelingen, want er is ouderwetse spierkracht voor nodig. Naast de trekpont vindt de doorlopende workshop Zelf Een Drijvend Tuintje Bouwen plaats: een ideale tijdbesteding voor kinderen van 0 tot 100. Eerst worden met Arno de blokken aan elkaar geknoopt. Aan de zijkant slaan we bamboepalen en daarna kan het vlot te water worden gelaten. Als de vruchtbare, ecologische aarde is gestort kan het tuinfeest beginnen.

‘Radio blijven drijven’
Hoort u zichzelf ook zo graag praten? Grijp uw kans en doe uw zegje op ‘Radio blijven drijven’. Detective Greenwash heeft zich bereid verklaard om gewapend met feiten de verbale strijd aan te gaan met groen gebrainwashte zielen en organisaties met een groen gewassen geweten. ‘Radio blijven drijven’ (Marcel) gaat hem volgen op zijn pad. Deze ludieke actie zal veel tumult en deining veroorzaken. Een actie met een vette knipoog, want er mag gelachen worden.

Klaas is er weer!
We zijn door de organisatie van de Vaardagen gevraagd een groene brug over het Spaarne aan te leggen om het water voor doorgaand verkeer af te sluiten.
Noem het toeval, maar dat is op de plaats waar in de zeventiende en achttiende eeuw de Sint Nicolaasbrug een oeververbinding over Het Spaarne vormde. Sint Nicolaas – Klaas: Grootveld-kenners horen de Piepschuimprofeet nu in gedachten zijn heilige spreuk ‘Klaas komt!’ brullen, voor hem een soort verwachtingsvolle heilspreuk richting toekomst, refererend naar zijn verwachtingen als kind als hij weer zijn schoentje mocht zetten… Op dit moment onderzoekt de gemeente Haarlem of dit de geschiktste locatie is voor een (wiite) fietsbrug.

Over De Oceaan
De Oceaan is in 2008 door zijn leerling en opvolger Arno Baan voltooid en vormt daarmee het slotstuk van de zogeheten Groene Vloot van Robert Jasper Grootveld. Arno houdt de tradities van Grootveld in ere. Zo is ook het programma rond de Haarlemse Vaardagen geheel op z’n Jasperiaans tot stand gekomen: vol liefdewerk, oud papier, dankzij de belangeloze inzet van een groep bevlogen vrijwilligers.
Na een feestelijke happening in de zomer van 2008 bij het Scheepvaartmuseum en Arcam in Amsterdam vond De Oceaan zijn vaste ligplaats tegenover het IISG-gebouw in stadsdeel Zeeburg. Na een lange vaart over het IJ, Zijkanaal C, de mooie Nel zal De Oceaan over het Spaarne Haarlem binnenvaren en een mooie ligplek krijgen tegenover de Marine en het kinderdorp.


Kijk ook op
www.deoceaan.blogspot.com
www.vaardagen.nl
www.blijvendrijven.nl

Geen opmerkingen: